Categorii blog
Căutare în blog
Ultimele comentarii
Fără comentarii

Terapia cu uleiuri esențiale

Postat pe04.19.2022

Terapia cu uleiuri esențiale, numită și aromaterapie, este o metodă complementară de tratament sau de prevenție a bolilor folosind extracte din plante aromatice. Uleiurile esențiale au proprietatea de a vindeca anumite afecțiuni, tratează stările de anxietate, îmbunătățesc starea de spirit și de sănătate.

Aromaterapia este o metodă de tratament folosită încă din secolul al XI-lea, indienii, chinezii, egiptenii, grecii și romanii foloseau uleiurile esențiale în scop medicinal, în industria frumuseții și nu numai. În acea vreme se considera că gustul aromat al alimentelor era dat de uleiuri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, uleiurile esențiale erau folosite ca antiseptice pentru soldații răniți pe front, datorită proprietății lor de a preveni și înlătura infecția. 

Astăzi, terapia cu uleiuri esențiale a crescut foarte mult în popularitate în rândul omenirii. A devenit mult mai recunoscută în domeniul științific și medical, fiind considerată atât o artă cât și o știință.

Cum funcționează terapia cu uleiuri esențiale?

Terapia cu uleiuri esențiale se realizează prin 2 metode:

  1. Prin absorbția în piele a uleiurilor esențiale, a cremelor sau a loțiunilor pe bază de ulei esențial.

După o zi grea este foarte important să ne relaxăm trupul și mintea, să alungăm stresul interior și anxietatea. O baie caldă, lungă, ajută corpul să uite de griji! Pentru a crește intensitatea efectului băii, este recomandat să adăugăm în apă 2-5 picături de ulei esențial sau săruri de baie, alături de câteva bețișoare parfumate așezate cu grijă într-un colț al băii, ascultând în surdină muzică relaxantă. 

Este foarte important ca în ritualul nostru de îngrijire zilnică să introducem creme și loțiuni pe bază de uleiuri esențiale. Pe lângă efectul relaxant pe care acestea ți-l vor oferi, vei avea parte de o piele fină și hidratată cu un miros îmbietor de plante aromatice.

  1. Prin inhalarea vaporilor de ulei, folosind difuzoare, inhalatoare, spray-uri.  

Inhalarea este cea mai sigură și eficientă metodă de aromaterapie, uleiurile esențiale fiind absorbite în organism în proporție de 70-80%. Aceasta se realizează prin dispersarea vaporilor de ulei în mediul ambiant, cu ajutorul dispozitivelor speciale. 

Importanța aromaterapiei în sănătate

Terapia cu uleiuri esențiale aduce o serie de beneficii. Pe lângă faptul că aceasta relaxează organismul, elimină stresul și combate anxietatea:

  • Tratează migrenele
  • Stimulează imunitatea
  • Calmează durerea articulară
  • Combate durerea și inflamația
  • Îmbunătățește calitatea somnului
  • Luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor
  • Atenuează efectele secundare ale chimioterapicelor

uleiuri esentiale

Tipuri de uleiuri esențiale 

Există pe piață o gamă largă de uleiuri esențiale, dintre care cele mai importante sunt: 

1. Uleiul esențial de Salvie este extras din frunzele și mugurii plantei Salvia sclarea, are un miros proaspăt şi plăcut, cu tonuri ierboase, fiind utilizat sub formă de inhalații sau prin aplicații locale pe piele. 

Prin inhalare, acesta are capacitatea de a reduce tensiunea arterială și stresul prin calmarea minții și a trupului, reducând astfel stările de anxietate și inducând o stare de bine generală. Salvia ajută la vindecarea infecțiilor dermatologice severe apărute în urma contactului uman cu bacterii din familia Staphylococcus cauzate de arsuri, diabet sau proceduri chirurgicale. 

2. Uleiul esențial de Eucalipt tratează afecțiunile respiratorii precum gripa și răceala, utilizat sub formă de inhalații sau aplicații locale pe gât. 

Încă din antichitate, Eucaliptul este cunoscut pentru proprietatea sa de a calma tusea, tocmai din acest motiv planta se găsește astăzi în compoziția multor medicamente antitusive eliberate fără prescripție medicală. Inhalarea vaporilor cu ulei de Eucalipt înmoaie mucusul din plămâni și ajută la eliminarea lui. De asemenea, sub formă de loțiune, combate mătreața și ajută la vindecarea anumitor afecțiuni apărute la nivelul scalpului. 

3. Uleiul esențial de lemongrass este utilizat în aromaterapie încă din antichitate, fiind printre primele apărute și cunoscute în acea perioadă. Este o plantă tropicală, ierboasă, folosită în alimentație și în medicina complementară. Extras din frunzele și tulpinile plantei de Lemongrass, uleiul de Lemongrass are un miros puternic, de citrice. 

Se găsește adesea în săpunuri și alte produse de îngrijire personală, datorită proprietății sale antibacteriene. Acesta combate o varietate de bacterii ce cauzează infecții ale pielii, sângelui, pneumonie și infecții intestinale. Uleiul de Lemongrass, utilizat mai ales sub formă de apă de gură, are acțiune antioxidantă și distruge radicalii liberi care oxidează celulele organismului.

Lemongrass-ul este un ingredient comun în ceaiurile din plante și suplimentele alimentare ce combat greața. Este utilizat ca un remediu popular pentru o serie de probleme digestive, de la dureri de stomac la ulcer gastric, scăderea colesterolului din sânge și pentru tratarea bolilor cardiovasculare

4. Uleiul de Mentă este folosit pentru combaterea migrenelor, ingredientul său activ, mentolul, reduce intensitatea durerii. Acesta este contraindicat sugarilor sau copiilor, gravidelor, persoanelor care suferă de boli ale vezicii biliare, calculi biliari, arsuri cronice la stomac sau probleme renale. 

5. Uleiul de Rozmarin este un remediu excelent pentru creșterea părului. Acesta previne căderea părului, îmbunătățește și stimulează circulația, împiedică distrugerea foliculilor de păr, tratează mătreața și albirea prematură. Uleiul se poate aplica direct pe podoaba capilară, prin masaj, sau în combinație cu șamponul pe care îl utilizați. 

Mit sau realitate? Nu știm dacă este vorba doar despre efectul placebo, dar știm că uleiurile esențiale sunt supuse unor studii științifice ce demonstrează efectele benefice asupra organismului. Poți descoperi aici toate tipurile de uleiuri esențiale pentru a-l găsi pe cel potrivit nevoilor tale. 

Lasă un comentariu
Lasă un răspuns
Te rugăm autentifică-te pentru a posta un comentariu.

Cont

Meniu

Crează un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare