Categorii blog
Căutare în blog
Ultimele comentarii
Fără comentarii

Astenia de primăvară și stilul de viață sănătos

Postat pe04.11.2022

Primăvară, cât te-am așteptat! 

Primăvara este, pe departe, cel mai frumos anotimp al anului. Vremea caldă, copacii înfloriți, mirosul îmbietor al florilor de sezon, aspectul colorat al fructelor și legumelor, cântecul ciripiu al păsărelelor… toate aceste aspecte îți umplu inima de bucurie. 

Dar, odată cu aceste plusuri, vine și un mare minus - apare astenia de primăvară și, alături de ea, manifestările sale. 

Acest articol reprezintă un ghid a ceea ce înseamnă astenia de primăvară în toată “splendoarea” sa. 

Ce este astenia de primăvară?

Conform Wikipedia, astenia este o slăbire generală a organismului, aceasta traducându-se printr-o stare de oboseală, care poate antrena insuficiențe funcționale multiple”.

Astenia de primăvară este o formă de astenie ce apare odată cu trecerea de la iarnă la primăvară, fiind strâns legată de capacitatea organismului uman de a se adapta schimbărilor mediului exterior precum modificări de temperatură, de lumină, etc. Aceasta afectează atât starea psihică cât și pe cea fizică, tocmai din acest motiv apar manifestările asteniei de primăvară despre care vom discuta mai în detaliu în cele ce urmează. 

Trecerea de la iarnă la vară, de la temperaturi scăzute la temperaturi crescute, de la lumina solară care parcă abia se observa pe timpul iernii, la cea de acum, reprezintă schimbări majore pentru organismul nostru. Pentru a putea lupta cu stările asteniei de primăvară trebuie să înțelegem care sunt principalele motive care duc la apariția astenie:

  • Modificările resimțite asupra temperaturii aerului. 

Principiul care stă la baza reglării temperaturii corpului este următorul: organismul trebuie să se adapteze mai întâi la temperaturile calde, apoi la cele reci. Atât fluctuațiile de temperatură, cât și cele de lumină, sunt factori cheie ai procesului de reglare a temperaturii corpului. Schimbarea climatului exterior duce la modificarea lățimii vaselor de sânge, deci sistemul circulator este supus unui stres constant, motiv pentru care apare starea de oboseală și epuizare.

  • Condițiile de lumină afectează echilibrul hormonal al organismului. 

Pe măsură ce cantitatea de lumină din timpul zilei crește, se activează hormonul serotonină, cunoscut sub denumirea de hormonul fericirii, iar nivelul melatoninei, supranumit și hormonul somnului, scade. Fluctuațiile hormonale stresează organismul până în momentul în care acesta se va “autoregla”, astfel apare incapacitatea de gestionare a stresului zilnic, iritabilitate și insomnie. 

astenia de primavara - simptome

Care sunt simptomele asteniei de primăvară?

Astenia de primăvară este considerată o tulburare medicală reală care afectează în mare parte persoanele de sex feminin, cei care își desfășoară activitatea în spații închise și vârstnicii. 1 din 2 persoane suferă de această problemă. 

Manifestările fizice resimțite de majoritatea oamenilor în această perioadă sunt:

  • Oboseală și senzație de amețeală însoțită de lipsa capacității de concentrare, pierderi de memorie
  • Episoade depresive alături de tulburări de dispoziție, iritabilitate
  • Tulburări de somn și insomnie 
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Vedere încețoșată, zgomote în urechi de tip “țiuit”
  • Dureri musculare 
  • Tulburări cardiace
  • Căderea părului

Remedii pentru a combate astenia de primăvară

Simptomele asociate asteniei de primăvară se tratează cu ajutorul unei alimentații corecte, surplus de vitamine și minerale, alături de activitate fizică și odihnă.

Fructele și legumele proaspete nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică deoarece constituie principala sursă de energie a organismului. De asemenea cerealele aduc un aport consistent de energie și reduc starea de somnolență, extenuare și oboseală. Este recomandat să consumăm câteva pătrățele de ciocolată neagră deoarece aceasta este bogată în fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu, fosfor, zinc, seleniu.

Fructele uscate, nucile, alunele și migdalele sunt o sursă excelentă de energie. Este recomandat ca un adult sănătos să consume minim 30 de grame de nuci pe zi pentru a preveni apariția bolilor cardiovasculare. Acestea reprezintă o sursă bogată de proteine, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și au puterea de a stimula capacitatea sistemul nervos de a face față stresului zilnic, de memorare și concentrare. 

Vitamina D este responsabilă de optimizarea nivelului de serotonină din organism. Expunerea la soare este principala activitate pe care o putem face pentru a crește nivelul de vitamina D din organism. Suplimentele alimentare ce conțin cantitatea normală de vitamina D nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică. Acestea susțin funcționarea normală a sistemului osos, contribuie la absorbția calciului în organism, sprijină funcționarea cerebrală normală și întăresc imunitatea. 

Complexul de vitamine B îmbunătățește starea de bine a organismului, combate senzația de oboseală și extenuare și crește rezistența la stres. De asemenea, stimulează creșterea părului, a genelor și sprâncenelor, dacă este asociat cu un ritual corespunzător de îngrijire format din șampon, balsam și loțiune tonică energizantă, concepute special pentru stimularea microcirculației de la nivelul pielii capului. 

Pentru stimularea capacității de memorie și concentrare, este recomandat să urmăm, periodic, o dietă de 3 luni cu Ginkgo Biloba. Suplimentele alimentare ce conțin acest extract sunt recunoscute pentru proprietatea lor excepțională de a susține circulația cerebrală și periferică, ajută la oxigenarea celulelor nervoase și înlătură senzația de mâini și picioare reci. De asemenea, tensiunea arterială este menținută în limite normale.

Pe lângă cele menționate anterior, foarte important este să practicăm exerciții fizice zilnic, deoarece sportul combate apariția stărilor de oboseală și depresie și stimulează producția de serotonină. Respectarea unui orar zilnic de odihnă (minim 7-8 ore de somn pe noapte) previne apariția dificultăților de concentrare, pierderea memoriei și starea de iritabilitate.

În concluzie, dacă și pe tine te-a afectat astenia de primăvară, tot ceea ce trebuie să faci este să îți construiești și să susții un stil de viață sănătos. Alimentația corectă și echilibrată, odihna și activitățile sportive sunt factorii care te ajută în rezolvarea problemei tale. 

Lasă un comentariu
Lasă un răspuns
Te rugăm autentifică-te pentru a posta un comentariu.

Cont

Meniu

Crează un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare