Categorii blog
Căutare în blog
Ultimele comentarii
Fără comentarii

Factor de protecție solară (SPF) - Tot ce trebuie să știi

Postat pe06.08.2021

SPF este prescurtarea de la Sunscreen Protection Factor și reprezintă un parametru ce determină cantitatea radiațiilor pe care pielea o poate primi până să înceapă să se înroșească. De asemenea, este unitatea de măsură în ceea ce privește eficiența produselor de protecție solară.

Protecția solară trebuie sa fie produsul nelipsit din trusa de îngrijire a oricărei persoane indiferent de sex sau vârstă. Dacă există un lucru asupra căruia medicii dermatologici sunt toți de acord, este acela că protecția solară este absolut necesară pielii. 

SPF-ul protejează pielea împotriva radiațiilor solare, în special împotriva razelor UVB si UVA. Razele UVB cauzează arsuri asupra pielii și sunt extrem de puternice între orele 10.00 și 16.00 pe timpul verii, în timp ce razele UVA cauzează îmbătrânirea prematură a pielii și dereglări ale sistemului imunitar. Razele UVB afectează straturile de la suprafața pielii și ale epidermei, de aceea acestea cauzează roșeață și arsuri la nivelul pielii.Care sunt cele mai importante beneficii în folosirea SPF-ului?

Specialiștii au demonstrat în nenumărate rânduri faptul că folosirea SPF-ului este absolut necesară pentru protejarea sănătații pielii noastre. Printre cele mai cunoscute beneficii ale SPF-ului amintim:

  • Previne hiperpigmentarea. Hiperpigmentarea este o afecțiune a pielii ce se produce atunci când pielea produce prea multă melatonină. Are ca rezultat apariția unor pete de culoare închisă, acestea având forme diferite. Expunerea la soare este principalul motiv al apariției hiperpigmentării.
  • Previne apariția cancerului de piele. Expunerea îndelungată la razele solare fără a folosi protecție UV poate duce și la apariția cancerului de piele. De aceea este important să eviți orele cu cele mai ridicate raze UV, iar atunci când ieși trebuie să folosești creme cu protecție ridicată pentru a-ți proteja pielea. Peste 85% din cazurile de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiațiile solare (fie că este vorba de soare sau de solar).
  • Previne arsurile solare. Roșeața sau arsurile solare sunt cauzate, de asemenea, tot de expunerea la soare pentru un timp îndelungat. Este un semn de inflamare și deteriorare gravă a sănătății pielii. Multe persoane se expun la soare neprotejate, pentru a obține un bronz cat mai intens, însă se aleg cu o arsură de toată frumusețea.
  • Previne deshidratarea pielii în cazul în care pielea este expusă o perioadă îndelungată la razele solare. Deshidratarea duce la uscarea pielii și la pierderea elasticității, ducănd la îmbătrânirea prematură a acesteia.

 

Ce factori de protecție solară există?

  • Protecție scazută: 6-10 SPF 
  • Protecție medie: 10-25 SPF este recomandată persoanelor cu un ten măsliniu. 
  • Protecție ridicată: 30-50 SPF
  • Protecție foarte ridicată: 50+ SPF

Cu cât este mai mare SPF-ul, cu atât mai protejată este pielea ta. Alege întotdeauna în funcție de necesitățile pielii tale și culoarea acesteia. Sunt unele produse cosmetice, precum fondurile de ten, pudre sau baze de machiaj ce au specificat pe ambalaj cantitatea de SPF din produs. Însă, pe timpul verii nu este suficientă aplicarea acestora. SPF-ul 15 blochează aproximativ 93% din razele UVB, SPF 30 blocheaza 97%, SPF 50 blochează razele ultraviolete în proportie de 98%. Nicio cremă cu protecție solară, fie că vorbim despre cremele ce conțin SPF 50+ nu te protejează în totalitate împotriva razelor UV.Care este cantitatea de produs necesară pentru a ne proteja?

Pentru protecția feței este necesară o cantitate de 1,25 ml de produs de dimensiunea unei monede de 50 de bani. Pentru întreg corpul sunt necesari 30 ml de protecție solară!

Pentru că acest strat este uneori greu de aplicat, este de preferat să aplicăm 2-3 straturi subțiri de protecție solară, respectiv, cu pauză de câteva secunde între aplicări. În acest fel știm că am aplicat cantitatea corectă.Concluzii

Chiar dacă ieși la o simplă plimbare în parc într-o zi toridă de vară, este extrem de important să aplici un strat generos de cremă cu protecție solară. Soarele îți poate afecta sever pielea, fie că este vorba de riduri, hiperpigmentare sau arsuri, chiar dacă nu te expui în mod direct la plajă. Asigură-ți stocul de cremă cu protecție solară, pentru a-ți menține pielea sănătoasă și a te bucura de soare fără griji!

Produse recomandate
Lasă un comentariu
Lasă un răspuns
Te rugăm autentifică-te pentru a posta un comentariu.

Cont

Click pentru mai multe produse.
Nu au fost găsite produse.

Meniu

Crează un cont gratuit pentru a salva articolele favorite.

Autentificare